λευτέρης κουσούλης
Λευτέρης Κουσούλης

Καλώς ήλθατε στην προσωπική σελίδα του Λευτέρη Κουσούλη

H σελίδα αυτή είναι ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει ολοκληρωμένα τα κείμενα και τις απόψεις μου, που διατυπώνονται για την πολιτική, για την εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων, για το νόημα και τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης της εποχής. Είναι μια γνώμη. Δεν είναι παρά μια ματιά ανάμεσα στις άλλες.

Μια γνώμη που εκφράζεται για θέματα που μένουν καμιά φορά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, που δεν συνδέονται άμεσα με την επικαιρότητα, αλλά που έχουν σχέση με την υπόγεια και μη ορατή πάντοτε, θα έλεγα, κίνηση των πραγμάτων.

Πιστεύω, ότι κάθε κριτική στάση από τη φύση της έχει νόημα, όταν στέκεται απέναντι στην ισχύ προσώπων ή καταστάσεων της εποχής, την ώρα που αυτή βρίσκεται στο απόγειό της.


Γράψε ένα μανιφέστο! Στην εποχή των αλλαγών που ζούμε, με νέες ανάγκες να προβάλλουν και νέες απαντήσεις να χρειάζονται, μόνο με τη συμμετοχή, τη δημόσια γνώμη και τη δημόσια κατάθεση, μπορεί η κίνηση των πραγμάτων να επιταχυνθεί.

Σε καμιά εποχή και ποτέ το αίτημα ατομικής και συλλογικής βελτίωσης και εξέλιξης δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, χωρίς τη συνειδητή απόφαση συμμετοχής και έκφρασης.

Το www.lefteriskousoulis.gr σας προτείνει να γράψετε το δικό σας μανιφέστο, τη γνώμη σας, τη θέση σας, τη ματιά σας για αυτό που θα θέλατε, για αυτό που ευχόσαστε.

Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν - παράκληση μέχρι 600 λέξεις - θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Ήδη η προηγούμενη πρωτοβουλία «Μιλάμε για την Ελλάδα» και τα σχετικά κείμενα κυκλοφορούν στο ομότιτλο βιβλίο.

Όποιος έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει  σε αυτήν την πρωτοβουλία, μπορεί να στείλει το δικό του μανιφέστο, μέχρι τις 10 Ιουνίου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

to.manifesto.sou@gmail.comΜια συζήτηση για το Πάσχα, την Ανάσταση και τις συνθήκες της εποχής στο amagi radio (14/4/2014)


Επιγραμματικά

Η βία, σε όλες τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης, είναι σύμφυτη με την κοινωνική και πολιτική διάσταση κάθε συλλογικής οντότητας. Μικρής ή μεγάλης. Είναι αφέλεια να προσπερνάει κανείς αυτή την αλήθεια.

Στον αγώνα για πρόοδο και εξέλιξη ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση του αυτοπροσδιορισμού, της αυτονομίας και της ελευθερίας του, ανακάλυπτε την πολιτική. Στο βαθμό που το πετύχαινε και η πολιτική μετουσιωνόταν σε κανόνες και θεσμούς συνύπαρξης, ο άνθρωπος άφηνε πίσω του και πάντως ριζικά αποδυνάμωνε τη βία, ως έναν από τους θεμελιώδεις συντελεστές των κοινωνικών πραγμάτων.

Όπου η πολιτική είναι ζωντανή, η βία υποχωρεί, μπαίνει στο περιθώριο και χάνει κάθε αξία ως εναλλακτική λύση.

Η πολιτική είναι ο θεσμικός έλεγχος της βίας.


Πρόσφατα άρθρα

H Kλεοπάτρα, η Σεμίραμις κ' η Θεοδώρα

Παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα των ημερών επιβεβαιώνεται μέσα μου, αν και εναντιώνομαι σε αυτό σφοδρά, η θεωρία για την «αντίσταση στην αλλαγή». Όλες οι κοινωνίες, λέει, έχουν μια τροπή άρνησης των αλλαγών. Προτιμούν αυτό που γνωρίζουν. Νοσταλγούν αυτό που έζησαν. Καλύτερες ή όχι οι μέρες του παρελθόντος, διατηρούν μια γοητεία, τροφοδοτούν μια στασιμότητα, τρέφουν ένα πνεύμα αδράνειας. Και έτσι...

athensvoice.gr, 17/9/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Για τον Ματθαίο Μάντζιο, στη μνήμη του…

Καμιά φορά ξεχνάμε πώς κυλάει η καθημερινότητα. Την επικαιρότητα κερδίζουν θέματα εντυπωσιασμού, περιέργειας ή πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην Ελλάδα της προβολής και του φαίνεσθαι, του lifestyle και της επίδειξης, της αυτοπροβολής και της τρέχουσας ματαιοδοξίας «επωνύμων», υποτιμήθηκαν τα τελευταία χρόνια λειτουργίες και υποβιβάστηκαν στη συνείδηση των ανθρώπων θέσεις και ρόλοι...

aixmi.gr, 15/9/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Αρχαιολόγοι και επικοινωνιακές παραδοξότητες

Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον, όπως νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες, την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας στην Αμφίπολη, διάβασα με προσοχή την επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ...

athensvoice.gr, 12/09/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Στην πόλη, πρωινός βηματισμός‏

Η φθινοπωρινή όψη της πόλης έχει κάτι από την βαθύτερη ουσία της.

Η πόλη, η μεγάλη πόλη, έχει μέσα της, φέρει εντός της, μια μελαγχολία.

Η πόλη ως χώρος ισχύος έχει κάτι το ασταθές, κάτι το περαστικό, κάτι το αβέβαιο...

aixmi.gr, 4/9/2014


Λευτέρης Κουσούλης


Ο Γ. Παπανδρέου και τα φεουδαρχικά κατάλοιπα

Ακούστηκαν χθες το βράδυ στο γνωστό Ζάππειο καθόλου πρωτότυπα συνθήματα: «Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά» ....

athensvoice.gr, 02/09/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Ο άνθρωπος των περιμέτρων

1η Σεπτεμβρίου σήμερα. Και το ημερολόγιο αλλά και η ατμόσφαιρα της πόλης μιλάνε για μια νέα εκκίνηση. Κάτι να αρχίσει ...

athensvoice.gr, 01/09/2014

Λευτέρης ΚουσούληςΈχουν ενδιαφέρον

Επενδύοντας στο παρελθόν...

Είναι πραγματικά απίστευτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά και η συναισθηματική φόρτιση για τον τύμβο της Αμφίπολης και το μυστικό που κρύβει. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μια αρχαιολογική έρευνα να έχει συγκεντρώσει τέτοια προσοχή όσο αυτή της Αμφίπολης. Μια σαφέστατη ένδειξη του πόσο ανάγκη έχουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας και να επενδύσουμε για μία ακόμη φορά στα έργα και στο κλέος των αρχαίων Ελλήνων...

του Σήφη Πολυμίλη (Το Βήμα της Κυριακής, 14/09/2014)


Λευτέρης Κουσούλης


Προσκλητήριο για νέο ξεκίνημα

Χρειάζεται η άμεση συγκρότηση μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος ...

Του Αλέκου Παπαδόπουλου (Βήμα της Κυριακής, 13/07/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Σφυροδρέπανα στην Ευρώπη

Συμπληρώνεται αύριο ένα τέταρτο του αιώνα από τις πρώτες ημιελεύθερες εκλογές στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας». Βεβαίως το λαϊκή και το δημοκρατία μόνο ως αστεία μπορούσαν να γίνουν δεκτά, κάπως σαν το διάσημο «Αστείο» του Κούντερα .....

του Γιώργου Σιακαντάρη, (tanea.gr, 03/06/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Θα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο facebook;

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Τα επιτελεία των πρωταγωνιστών σε αναβρασμό. Θέσεις κωδικοποιούνται. Στρατηγικές ξεδιπλώνονται. Στόχος; Η κατά το μέγιστο αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων, των διαθέσιμων μέσων, για την οικοδόμηση της θετικότερης δυνατόν εικόνας του υποψηφίου και την προσέγγιση ενός διευρυμένου ακροατηρίου...

της Μαρίας Μπουτζέτη (protagon.gr, 19/5/2014)

Λευτέρης Κουσούλης

by istomedia