λευτέρης κουσούλης
Λευτέρης Κουσούλης

Καλώς ήλθατε στην προσωπική σελίδα του Λευτέρη Κουσούλη

H σελίδα αυτή είναι ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει ολοκληρωμένα τα κείμενα και τις απόψεις μου, που διατυπώνονται για την πολιτική, για την εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων, για το νόημα και τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης της εποχής. Είναι μια γνώμη. Δεν είναι παρά μια ματιά ανάμεσα στις άλλες.

Μια γνώμη που εκφράζεται για θέματα που μένουν καμιά φορά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, που δεν συνδέονται άμεσα με την επικαιρότητα, αλλά που έχουν σχέση με την υπόγεια και μη ορατή πάντοτε, θα έλεγα, κίνηση των πραγμάτων.

Πιστεύω, ότι κάθε κριτική στάση από τη φύση της έχει νόημα, όταν στέκεται απέναντι στην ισχύ προσώπων ή καταστάσεων της εποχής, την ώρα που αυτή βρίσκεται στο απόγειό της.


Γράψε ένα μανιφέστο! Στην εποχή των αλλαγών που ζούμε, με νέες ανάγκες να προβάλλουν και νέες απαντήσεις να χρειάζονται, μόνο με τη συμμετοχή, τη δημόσια γνώμη και τη δημόσια κατάθεση, μπορεί η κίνηση των πραγμάτων να επιταχυνθεί.

Σε καμιά εποχή και ποτέ το αίτημα ατομικής και συλλογικής βελτίωσης και εξέλιξης δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, χωρίς τη συνειδητή απόφαση συμμετοχής και έκφρασης.

Το www.lefteriskousoulis.gr σας προτείνει να γράψετε το δικό σας μανιφέστο, τη γνώμη σας, τη θέση σας, τη ματιά σας για αυτό που θα θέλατε, για αυτό που ευχόσαστε.

Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν - παράκληση μέχρι 600 λέξεις - θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Ήδη η προηγούμενη πρωτοβουλία «Μιλάμε για την Ελλάδα» και τα σχετικά κείμενα κυκλοφορούν στο ομότιτλο βιβλίο.

Όποιος έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει  σε αυτήν την πρωτοβουλία, μπορεί να στείλει το δικό του μανιφέστο, μέχρι τις 10 Ιουνίου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

to.manifesto.sou@gmail.comΜια συζήτηση για το Πάσχα, την Ανάσταση και τις συνθήκες της εποχής στο amagi radio (14/4/2014)


Επιγραμματικά

Η βία, σε όλες τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης, είναι σύμφυτη με την κοινωνική και πολιτική διάσταση κάθε συλλογικής οντότητας. Μικρής ή μεγάλης. Είναι αφέλεια να προσπερνάει κανείς αυτή την αλήθεια.

Στον αγώνα για πρόοδο και εξέλιξη ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση του αυτοπροσδιορισμού, της αυτονομίας και της ελευθερίας του, ανακάλυπτε την πολιτική. Στο βαθμό που το πετύχαινε και η πολιτική μετουσιωνόταν σε κανόνες και θεσμούς συνύπαρξης, ο άνθρωπος άφηνε πίσω του και πάντως ριζικά αποδυνάμωνε τη βία, ως έναν από τους θεμελιώδεις συντελεστές των κοινωνικών πραγμάτων.

Όπου η πολιτική είναι ζωντανή, η βία υποχωρεί, μπαίνει στο περιθώριο και χάνει κάθε αξία ως εναλλακτική λύση.

Η πολιτική είναι ο θεσμικός έλεγχος της βίας.


Πρόσφατα άρθρα

Η Ελλάδα καλείται να ξαναδεί τον εαυτό της

Σε αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση του news247.gr φιλοξενούνται εννέα γνώμες. Ανάμεσά τους διατυπώνω και εγώ τη δική μου. Μια κωδικοποιημένη άποψη για τους τρεις παράγοντες που καθόρισαν κατά τη γνώμη μου τα 40 αυτά χρόνια...

news247.gr, 24/7/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Λουλούδια αφύπνισης

Ιούλιος. 16. Κατηφορίζω το πρωινό προς το κέντρο. Δίπλα μου η ροή των αυτοκινήτων ορίζει περισσότερο την όψη της πόλης από την παρουσία και την ύπαρξη των ανθρώπων. Μπροστά στο Ιπποκράτειο μια εικόνα μου φέρνει πολλά, δύσκολα και τραγικά στη σκέψη. Στέκομαι. Στην κολώνα της διασταύρωσης λίγα λουλούδια, λίγο μαραμένα, χθεσινά, προχθεσινά. Mιλάνε για την απώλεια μιας ζωής...

aixmi.gr, 16/7/2014

Λευτέρης Κουσούλης


14 Ιουλίου: Σύντομο σχόλιο στη Γαλλική Επανάσταση

14 Ιουλίου σήμερα. Και η Γαλλία γιορτάζει τη Γαλλική Επανάσταση. Γεγονός συγκλονιστικό, που ανοίγει την πύλη σε μια νέα ιστορική περίοδο για την Ευρώπη...

Λευτέρης Κουσούλης


Μια σύντομη θέση για τη ΔΗΜΑΡ

Θλίψη προκαλεί η ΔΗΜΑΡ. Θλίψη, όμως τα συναισθήματα δεν μας βοηθούν να κατανοήσουμε την πολιτική ουσία της περίπτωσης, όπως εξελίσσεται.

Η ΔΗΜΑΡ διεκδίκησε μια θέση και ένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας στην φάση της κρίσης. Και διεκδίκησε μάλιστα και κάτι ακόμη περισσότερο...

athensvoice.gr, 11/7/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Τρεχαντήρα

Καλοκαίρι τώρα και όλοι κάπου βλέπουμε μια βάρκα, μια γαϊτα, ένα τρεχαντήρι, ένα υδραίικο σκαρί, ένα ιστιοφόρο να ομορφαίνει το θαλασσινό τοπίο ...

aixmi.gr, 03/07/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Μια ερώτηση για τον κ. Γιάννη Μηλιό

Διαβάζουμε στα Νέα (Πέμπτη, 19 Ιουνίου) σε άρθρο του κ. Γιάννη Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποτελέσει αναγκαστικά ένα “πρόγραμμα αναδιανομής” υπέρ των πολλών...

aixmi.gr, 19/6/2014

Λευτέρης Κουσούλης


H χαμένη πηγή

Ο θαλασσινός ορίζοντας κέρδιζε το καθημερινό βλέμμα. Η θάλασσα ήταν ο αναπόδραστος τόπος τους...

aixmi.gr, 17/06/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Μετεκλογική Ακροβασία

Οι εκλογές γεννούν πάντα ελπίδες.

Να ξεκινήσουν τα πράγματα από την αρχή ....

aixmi.gr, 04/06/2014

Λευτέρης ΚουσούληςΈχουν ενδιαφέρον

Προσκλητήριο για νέο ξεκίνημα

Χρειάζεται η άμεση συγκρότηση μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος ...

Του Αλέκου Παπαδόπουλου (Βήμα της Κυριακής, 13/07/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Σφυροδρέπανα στην Ευρώπη

Συμπληρώνεται αύριο ένα τέταρτο του αιώνα από τις πρώτες ημιελεύθερες εκλογές στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας». Βεβαίως το λαϊκή και το δημοκρατία μόνο ως αστεία μπορούσαν να γίνουν δεκτά, κάπως σαν το διάσημο «Αστείο» του Κούντερα .....

του Γιώργου Σιακαντάρη, (tanea.gr, 03/06/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Θα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο facebook;

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Τα επιτελεία των πρωταγωνιστών σε αναβρασμό. Θέσεις κωδικοποιούνται. Στρατηγικές ξεδιπλώνονται. Στόχος; Η κατά το μέγιστο αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων, των διαθέσιμων μέσων, για την οικοδόμηση της θετικότερης δυνατόν εικόνας του υποψηφίου και την προσέγγιση ενός διευρυμένου ακροατηρίου...

της Μαρίας Μπουτζέτη (protagon.gr, 19/5/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Σεβαστάκης:Στην Αριστερά κυριαρχεί ένας ριζοσπαστισμός αμφιθεάτρου

«Οταν ένα κόμμα της ανανεωτικής ή ακόμη και της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να κυβερνήσει σε μια χώρα του δυτικού κόσμου κινείται εξ ορισμού μέσα σε έναν ορίζοντα σοσιαλδημοκρατικό, ακόμη και αν μισεί τη λέξη» ....

του Νίκου Σεβαστάκη, (tovima.gr, 13/04/2014)

Λευτέρης Κουσούλης

by istomedia