λευτέρης κουσούλης
Λευτέρης Κουσούλης

Καλώς ήλθατε στην προσωπική σελίδα του Λευτέρη Κουσούλη

H σελίδα αυτή είναι ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει ολοκληρωμένα τα κείμενα και τις απόψεις μου, που διατυπώνονται για την πολιτική, για την εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων, για το νόημα και τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης της εποχής. Είναι μια γνώμη. Δεν είναι παρά μια ματιά ανάμεσα στις άλλες.

Μια γνώμη που εκφράζεται για θέματα που μένουν καμιά φορά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, που δεν συνδέονται άμεσα με την επικαιρότητα, αλλά που έχουν σχέση με την υπόγεια και μη ορατή πάντοτε, θα έλεγα, κίνηση των πραγμάτων.

Πιστεύω, ότι κάθε κριτική στάση από τη φύση της έχει νόημα, όταν στέκεται απέναντι στην ισχύ προσώπων ή καταστάσεων της εποχής, την ώρα που αυτή βρίσκεται στο απόγειό της.


Γράψε ένα μανιφέστο! Στην εποχή των αλλαγών που ζούμε, με νέες ανάγκες να προβάλλουν και νέες απαντήσεις να χρειάζονται, μόνο με τη συμμετοχή, τη δημόσια γνώμη και τη δημόσια κατάθεση, μπορεί η κίνηση των πραγμάτων να επιταχυνθεί.

Σε καμιά εποχή και ποτέ το αίτημα ατομικής και συλλογικής βελτίωσης και εξέλιξης δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, χωρίς τη συνειδητή απόφαση συμμετοχής και έκφρασης.

Το www.lefteriskousoulis.gr σας προτείνει να γράψετε το δικό σας μανιφέστο, τη γνώμη σας, τη θέση σας, τη ματιά σας για αυτό που θα θέλατε, για αυτό που ευχόσαστε.

Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν - παράκληση μέχρι 600 λέξεις - θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Ήδη η προηγούμενη πρωτοβουλία «Μιλάμε για την Ελλάδα» και τα σχετικά κείμενα κυκλοφορούν στο ομότιτλο βιβλίο.

Όποιος έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει  σε αυτήν την πρωτοβουλία, μπορεί να στείλει το δικό του μανιφέστο, μέχρι τις 10 Ιουνίου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

to.manifesto.sou@gmail.comΜια συζήτηση για το Πάσχα, την Ανάσταση και τις συνθήκες της εποχής στο amagi radio (14/4/2014)


Επιγραμματικά

Η βία, σε όλες τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης, είναι σύμφυτη με την κοινωνική και πολιτική διάσταση κάθε συλλογικής οντότητας. Μικρής ή μεγάλης. Είναι αφέλεια να προσπερνάει κανείς αυτή την αλήθεια.

Στον αγώνα για πρόοδο και εξέλιξη ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση του αυτοπροσδιορισμού, της αυτονομίας και της ελευθερίας του, ανακάλυπτε την πολιτική. Στο βαθμό που το πετύχαινε και η πολιτική μετουσιωνόταν σε κανόνες και θεσμούς συνύπαρξης, ο άνθρωπος άφηνε πίσω του και πάντως ριζικά αποδυνάμωνε τη βία, ως έναν από τους θεμελιώδεις συντελεστές των κοινωνικών πραγμάτων.

Όπου η πολιτική είναι ζωντανή, η βία υποχωρεί, μπαίνει στο περιθώριο και χάνει κάθε αξία ως εναλλακτική λύση.

Η πολιτική είναι ο θεσμικός έλεγχος της βίας.


Πρόσφατα άρθρα

Ελαφρότητα και αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ελαφρότητα και αλαζονεία. Το ένα φωτίζει το άλλο. Καταστροφικά.

Ο λόγος για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι, ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ύποπτοι εξαγοράς.

Διάβασε -λέει- σε εφημερίδα ότι δημιουργείται προς τούτο σχετικός «κουμπαράς»...

aixmi.gr, 16/10/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Παροξυσμός ή συνεννόηση;

Ο πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 έχει εισέλθει στην τελευταία του φάση. Οι εκλογές του Ιουνίου και οι ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου αποτύπωσαν την επιλογή των ανθρώπων να στηρίξουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τη μύχια προσδοκία τους για αλλαγές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις...

Το Βήμα της Κυριακής, 12/10/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Οι Ροβεσπιέροι και ο κ. Δραγασάκης

1794 Δεύτερο έτος της Γαλλικής Επανάστασης. Πρώτες μέρες του μήνα Θερμιδόρ (Ιούνιος). Ο ίλιγγος της τρομοκρατίας διαπερνά το Παρίσι. Ο Ροβεσπιέρος ψυχή της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, μαζί με τους αφοσιωμένους στο πρόσωπό του Σεν Ζυστ και Κουτόν, κραδαίνει λίστες περί υπόπτων.....

athensvoice.gr, 10/10/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Γνωριμία με τον Jacques Ellul

Όποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά να κάνει βήματα κατανόησης της εποχής μας, να πορευθεί μέσα σε αυτήν με επίγνωση και ελευθερία, απέναντι στον ανορθολογισμό και την απλούστευση, ίσως πρέπει να συναντηθεί με τον Jacques Ellul...

athensvoice.gr, 8/10/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Η οργανωμένη ασάφεια

Τον τελευταίο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ – λέει – επιχειρεί να κινηθεί πιο κοντά στις γραμμές του ρεαλισμού και της πραγματικότητας. Παρακολουθώντας, μετά τις διακηρύξεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, τις διάφορες διευκρινίσεις των στελεχών του, ένα είναι το συμπέρασμα: Σύγχυση και ασάφεια ...

aixmi.gr, 30/9/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Αντιμέτωπη με τον εαυτό της

Κόμμα εξουσίας η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε πολλά χρόνια, τα τελευταία σαράντα χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Για να κατανοήσει κανείς την πολιτική «σκέψη» και τον «ιδεολογικό» πυρήνα αυτού του κόμματος, πρέπει να ξεκινήσει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πέρα από τον μύθο, που στήθηκε στον χρόνο ψηφίδα-ψηφίδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφρασε...

Το Βήμα της Κυριακής, 28/9/2014

Λευτέρης ΚουσούληςΈχουν ενδιαφέρον

Το πείραμα της γάτας και η Ελλάδα

Η αρχή της αβεβαιότητας ή της απροσδιοριστίας είναι ένας βασικός νόμος της κβαντομηχανικής που διατυπώθηκε από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ. Ενας άλλος διάσημος αυστριακός φυσικός προσπάθησε να κάνει κατανοητές κάποιες πλευρές αυτού του νόμου με το διάσημο νοητικό πείραμα της γάτας του Σρέντινγκερ ...

του Σήφη Πολυμίλη (Το Βήμα της Κυριακής, 05/10/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Κόμματα κουρέλια!

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι χώρα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προκλήσεις ιστορικών διαστάσεων.

Από τον παράδεισο της υπερκατανάλωσης και της ευημερίας βρέθηκε στον Καιάδα της χρεοκοπίας και της ανέχειας.

Οι πολίτες στην πλειονότητά τους βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη σε δεινή θέση...

του Αντώνη Καρακούση (tovima.gr, 24/9/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Λαϊκίστικες υποσχέσεις αντί ορθολογικού πολιτικού προγράμματος

Στα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνον σε αυτά, είναι γνωστή η περί «πολιτικής» διαλεκτική διατύπωση που για πρώτη φορά εξαγγέλθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ...

του Ανδρέα Πανταζόπουλου (Το Βήμα της Κυριακής, 21/09/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Επενδύοντας στο παρελθόν...

Είναι πραγματικά απίστευτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά και η συναισθηματική φόρτιση για τον τύμβο της Αμφίπολης και το μυστικό που κρύβει. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μια αρχαιολογική έρευνα να έχει συγκεντρώσει τέτοια προσοχή όσο αυτή της Αμφίπολης. Μια σαφέστατη ένδειξη του πόσο ανάγκη έχουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας και να επενδύσουμε για μία ακόμη φορά στα έργα και στο κλέος των αρχαίων Ελλήνων...

του Σήφη Πολυμίλη (Το Βήμα της Κυριακής, 14/09/2014)


Λευτέρης Κουσούλης

by istomedia