λευτέρης κουσούλης
Λευτέρης Κουσούλης

Καλώς ήλθατε στην προσωπική σελίδα του Λευτέρη Κουσούλη

H σελίδα αυτή είναι ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει ολοκληρωμένα τα κείμενα και τις απόψεις μου, που διατυπώνονται για την πολιτική, για την εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων, για το νόημα και τον πυρήνα της κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης της εποχής. Είναι μια γνώμη. Δεν είναι παρά μια ματιά ανάμεσα στις άλλες.

Μια γνώμη που εκφράζεται για θέματα που μένουν καμιά φορά στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, που δεν συνδέονται άμεσα με την επικαιρότητα, αλλά που έχουν σχέση με την υπόγεια και μη ορατή πάντοτε, θα έλεγα, κίνηση των πραγμάτων.

Πιστεύω, ότι κάθε κριτική στάση από τη φύση της έχει νόημα, όταν στέκεται απέναντι στην ισχύ προσώπων ή καταστάσεων της εποχής, την ώρα που αυτή βρίσκεται στο απόγειό της.


Γράψε ένα μανιφέστο! Στην εποχή των αλλαγών που ζούμε, με νέες ανάγκες να προβάλλουν και νέες απαντήσεις να χρειάζονται, μόνο με τη συμμετοχή, τη δημόσια γνώμη και τη δημόσια κατάθεση, μπορεί η κίνηση των πραγμάτων να επιταχυνθεί.

Σε καμιά εποχή και ποτέ το αίτημα ατομικής και συλλογικής βελτίωσης και εξέλιξης δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, χωρίς τη συνειδητή απόφαση συμμετοχής και έκφρασης.

Το www.lefteriskousoulis.gr σας προτείνει να γράψετε το δικό σας μανιφέστο, τη γνώμη σας, τη θέση σας, τη ματιά σας για αυτό που θα θέλατε, για αυτό που ευχόσαστε.

Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν - παράκληση μέχρι 600 λέξεις - θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Ήδη η προηγούμενη πρωτοβουλία «Μιλάμε για την Ελλάδα» και τα σχετικά κείμενα κυκλοφορούν στο ομότιτλο βιβλίο.

Όποιος έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει  σε αυτήν την πρωτοβουλία, μπορεί να στείλει το δικό του μανιφέστο, μέχρι τις 3 Μαΐου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

to.manifesto.sou@gmail.comΜια συζήτηση για το Πάσχα, την Ανάσταση και τις συνθήκες της εποχής στο amagi radio (14/4/2014)


Επιγραμματικά

Η βία, σε όλες τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης, είναι σύμφυτη με την κοινωνική και πολιτική διάσταση κάθε συλλογικής οντότητας. Μικρής ή μεγάλης. Είναι αφέλεια να προσπερνάει κανείς αυτή την αλήθεια.

Στον αγώνα για πρόοδο και εξέλιξη ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση του αυτοπροσδιορισμού, της αυτονομίας και της ελευθερίας του, ανακάλυπτε την πολιτική. Στο βαθμό που το πετύχαινε και η πολιτική μετουσιωνόταν σε κανόνες και θεσμούς συνύπαρξης, ο άνθρωπος άφηνε πίσω του και πάντως ριζικά αποδυνάμωνε τη βία, ως έναν από τους θεμελιώδεις συντελεστές των κοινωνικών πραγμάτων.

Όπου η πολιτική είναι ζωντανή, η βία υποχωρεί, μπαίνει στο περιθώριο και χάνει κάθε αξία ως εναλλακτική λύση.

Η πολιτική είναι ο θεσμικός έλεγχος της βίας.


Πρόσφατα άρθρα

Ανάσταση στον Αϊ-Λια

Στον Προφήτη Ηλία η σκέψη ήταν πάντα δίγνωμη. Μπροστά στον ερειπωμένο ναό, πάνω στη γραμμή της κορυφής του Πάρνωνα, προτού σβήσει στον Κάβο Μαλιά, σε καλούσε το Μυρτώο, σε μάγευε ο Λακωνικός. Εκεί χρόνια τώρα στεκόταν με τους τοίχους γυμνούς και τη στέγη πεσμένη ο Αϊ-Λιας...

Το Βήμα, 19/4/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Εἴ τις ευσεβής καὶ φιλόθεος… | Ένα επαναστατικό κείμενο

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Ανάστασης και μόνο σΆαυτήν, λίγο πριν το τέλος, ακούγεται ο Κατηχητικός Λόγος του Ιωάννη του Χρυσοστόμου «Εἴ τις εὐσεβής καί φιλόθεος ἀπολαυέτω τῆς καλῆς ταύτης καί λαμπρᾶς πανηγύρεως…..» ...

aixmi.gr, 18/04/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας

Βρέθηκα στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, στη Θεσσαλονίκη. Προσκεκλημένος καθηγητών και μαθητών. Το θέμα συζήτησης τρέχον. Και τετριμμένο θα έλεγα. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Στην αίθουσα συγκεντρώσεων του σχολείου, μια ατμόσφαιρα αναζήτησης, απορίας και ερωτημάτων, ήταν κάτι περισσότερο από κίνητρο για μια αυθεντική επικοινωνία με τους μαθητές...

athensvoice.gr, 12/4/2014

Λευτέρης Κουσούλης


Η αναγκαία επίγνωση

Μας είναι απαραίτητη μια επίγνωση του πολιτικού κατακερματισμού. Οχι πια ότι υπάρχει ούτε πια τι τον προκαλεί ....

Το Βήμα της Κυριακής, 23/03/2014

Λευτέρης ΚουσούληςΈχουν ενδιαφέρον

Σεβαστάκης:Στην Αριστερά κυριαρχεί ένας ριζοσπαστισμός αμφιθεάτρου

«Οταν ένα κόμμα της ανανεωτικής ή ακόμη και της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να κυβερνήσει σε μια χώρα του δυτικού κόσμου κινείται εξ ορισμού μέσα σε έναν ορίζοντα σοσιαλδημοκρατικό, ακόμη και αν μισεί τη λέξη» ....

του Νίκου Σεβαστάκη, (tovima.gr, 13/04/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Το εθνικό μας πρόβλημα

Πριν από χρόνια, η Ελλάδα βγήκε λαβωμένη από την κρίση. Δύο επιλογές είχε μπροστά της. Να δώσει τα πάντα. Για την επιβίωση ή την καταστροφή της ...

του Τριαντάφυλλου Δραβαλιάρη, (metarithmisi.gr, 05/04/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Η φωνή της κοινωνίας

Η φωνή της κοινωνίας είναι ρυθμική. Επειδή η φωνή της κοινωνίας είναι συμβολική, δεν χρειάζεται για να εκφρασθεί ολόκληρη την κοινωνία ....

του Τάκη Θεοδωρόπουλου, (kathimerini.gr, 23/03/2014)

Λευτέρης Κουσούλης


Τι είναι πολιτική;

Πολιτική είναι η πραγμάτωση της φιλοσοφίας. Είναι ο τρόπος που η «δύναμη» της εξουσίας εκπορεύεται από τον λαό και οργανώνει τη ζωή των πολιτών. Και αυτός ο τρόπος προσδιορίζεται ιδεολογικά ....

του Γιάννη Τσαμουργκέλη (metarithmisi.gr, 19/03/2014 )

Λευτέρης Κουσούλης

by istomedia