Εφημερίδα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/12/2020

Τα Χριστούγεννα κατέχουν μια τόσο ιδιαίτερη, μια τόσο απολύτως ξεχωριστή θέση στο μαγευτικό πανόραμα των εορτών. Πέρα από τη συνηθισμένη και συμβατική, θρησκευτικού τύπου εκδοχή τους, η γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί δίκαιη αφορμή κορύφωσης του εορτασμού.

Φέτος , λόγω της πανδημίας, διασπάται ο ειρμός του εορταστικού ρυθμού. Μπροστά μας ο κίνδυνος να χαθεί η γοητεία του. Η ποίηση των εορτών να θαμπώσει και η λαμπρότητα των ημερών να σκιαστεί. Δεν νοείται πλέον η παλαιά εορτή. Ο κίνδυνος την διαγράφει. Η συνάντηση των πολλών, η κοινωνία όλων με όλα, ματαιώνεται. Προσωρινά.

Το γεγονός βιώνεται ως εξαιρετικό και η επίμονη δημόσια συζήτηση για τις συνθήκες των φετινών εορτών συνοδεύεται στις οθόνες από ένα πιεστικό άγχος, σαν να πρόκειται για βαθύ τραύμα ή μεγίστη απώλεια. Τα κλειστά Χριστούγεννα, τα αποκαθηλωμένα από το ύψος της μαγείας τους, έρχονται να υπενθυμίσουν το δεσμευτικό όριο των ημερών. Η απειλή οδηγεί στον περιορισμό, στα κλειστά Χριστούγεννα και στον «κλειστό» υποχρεωτικά εαυτό μας. Αυτά, όσο ποτέ, έχουν αναπόφευκτα μέσα τους την ατομική ιδιαιτερότητα.

Από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπινου βίου, η εορτή είναι μια στιγμή ξεχωριστή. Πέρα από το γεγονός κάθε τρέχουσας συναναστροφής, η εορτή είναι κατ’ εξοχήν «τόπος» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Είναι αφορμή κοινωνίας όλων με όλα. Ο εορτασμός των μεγάλων γεγονότων είναι μια εναντίωση στη φθορά, μια διεκδίκηση μικρής αιωνιότητας, μια ποιητική άρνηση του θανάτου.

Φέτος η εορταστική αύρα θα πέσει. Και η πνοή της θα βρεθεί πιο κοντά στη σιωπή. Μοναχικότητα. Μοναξιά. Ακόμη και μέσα στην πιο έντονη στιγμή της εορταστικής κοινωνίας, αυτά είναι τα πρώτα, αυτά είναι τα κυρίαρχα. Θα μπορούσαν τα φετινά Χριστούγεννα να γίνουν η πηγή τους. Κάτι σαν άλλο θαύμα των Χριστουγέννων. Μόνο η γλώσσα της ποίησης θα μας το πει. Την δανειζόμαστε.

«Η μοναξιά είναι μια ζεστή σιωπηλή συντροφιά. / Η μοναξιά είναι περισυλλογή, είναι ακοή, μια οξύτατη ακοή./ Η μοναξιά είναι ενόραση, βαθειά ενόραση, μέσα στον άνθρωπο, μέσα στο σύμπαν./ Η μοναξιά είναι πηγή. Είναι μια ξεχωριστή, μια μυστική πηγή που λούζεσαι μέσα στα ευφρόσυνα νερά της. / Είναι η εννάτη του Μπετόβεν, που σου δίνει την καίρια έκφραση, τη θριαμβευτική κατανόηση, το μέγα ναι που ενώνει τη σάρκα και το πνέμα σε μιαν έξοχη μυστική λαλιά, σε μιαν αποκαλυπτική ενόραση, σε μιαν ιδανική πληρότητα που πηγάζει , από μιαν έτοιμη ψυχή για να δέχεται τούτο το δώρο».

(Μοναξιά, Αντιγόνη Γαλανάκη)

 

Our website is protected by DMC Firewall!